Om mig

Opsætning af uglekasse

Det står stadig lidt hen i det uvisse hvorfra interessen med uglekasser egentlig kommer. Faktisk kan jeg næsten ikke engang kalde mig ornitolog. Men sådan er det, og det kan uglerne jo bare glæde sig over 🙂

Det er gennem tiden blevet til en del kasser – små som store og gode som dårlige – men de fleste har haft et langt og virkefuldt liv til gavn og glæde for fuglene. Mest natugler, tårnfalk og småfugle, men også kasser til slørugle, kirkeugle og stor hornugle er det blevet til. Sidstnævnte 3 dog ‘under vingerne’ på Klaus Dichmann og hans Projekt Slørugle.

Med få midler kan man hjælpe to af Danmarks trofaste rovfugle, og hjælpen vil i de fleste tilfælde blive belønnet. En solid kasse ophængt det rigtige sted bliver belønnet mange år efter gennem den oplevelse det er at have natugler eller tårnfalke omkring sig.

De fleste kan selv både udskære, samle og hænge kasser op. De behøver ikke at være kønne…blot robuste og kunne tåle vejr og vind i mange år.
Hverken natugle eller tårnfalk udgør nogen fare for fasan-, ande- eller hønsehold – se under ‘Natuglen’ eller ‘Tårnfalken’ for flere detaljer.

Hvis du har spørgsmål og/eller kommentarer til kasserne, ugler, tårnfalke eller tips til hjemmesiden, er du meget velkommen til at maile til mig, eller skrive et indlæg herunder:

EMAIL

36 thoughts on “Om mig

 1. Hej Nikolaj.
  Jeg vil gerne byggeri uglekasse. Men i den fine skabelon / guide
  Kan jeg ikke tyde hvad ‘1/2 bund’ dækker over?
  Vh Kasper

  • Hej Nikolej.
   Jeg har for ca. 4 år siden sat en natuglekasse op i et stort grantræ 8 meter oppe- Der har været unger hvert år. Men nu har Alliker overtaget kassen, kan man gøre noget ved det?

   mvh. Thomas

 2. Hej
  Vi har haft fornøjelsen af at have natugler i vores uglekasse, og ungerne forlod kassen først i maj.
  Her midt i juli hører vi igen redekald-lyde om natten. Er det forældrene, der stadig fordrer ungerne?
  Vh. Hanne

 3. Tak Nikolaj
  Er en rigtig fin instruks til at lave uglekasser.. Vi så to natugler flyve rundt i en af vores gamle træer den ene dag og kunne læse os til at det er ved at være parringstid for dem, så vi skyndte os at lave et par kasser i håber om at de falder til i området.. 🙂

  • Hej.

   Tak, og super med lidt action. Jeg håber jeres flid bliver belønnet, og jeg modtager gerne både billeder af ophængte kasser samt update omkring liv i kasserne.

   Mvh : Nikolaj

 4. Vi har en ødegård i Sverige med frygteligt mange mus… Så fodringsforholdene er vidst i orden… Foran huset har vi en græsplane på 30×15 meter og der er høj granskov modsat huset. I nærheden er der også enge, folde, løvskov og marker. Der er en stor ladebygning med en stor høj gavl. Mit spørgsmål er som følger. Kan en ugle og en tårnfalk bo nær hinanden… altså påtænker jeg, at sætte to uglekasser op på gavlen i den ene ende af laden og en tårnfalkekasse (eller flere, hvis man kan det?) op på et par træer i skoven over for huset… Vil du mene at det er for meget? Hvilken fugl skal man satse på hvis vi gerne vil af med så mange mus som overhovedet muligt? Mvh. Anne

  • Hej.
   Kasser skal der op :-). Og uden lige at kende området ville jeg nu nok sætte en tårnfalkekasse op på laden – højt og frit – samt en uglekasse (eller 2) ude i skoven ud til en lysning, i et skrovbry eller ud til en eng. Een af dem kunne jo godt sidde med åbning ud til jeres græsplæne så I kan kigge med fra huset.
   Tårnfalke og ugler kan godt bo i samme revir, men der KAN ske det at uglerne napper en ekstra kasse til ‘overdagning’. Så med lidt afstand samt et par kasser til uglerne burde det kunne gå.
   Uanset kan du ikke gøre andet end at sætte kasser op, og håbe 🙂

   Lad mig høre hvordan det går.

   MVH: Nikolaj

 5. Hejsa.

  Vi har på gården 3 natslørugler unger, tror vi nok det er.

  Mit spg er. Ligger de ned når de sover?
  Det gjorde en af ungerne igår, er det normalt eller er den syg.
  Den satte sif senere op og så frisk ud. Er det normal adfærd.
  Mvh christina

 6. Hejsa.
  Vi camperer ved Husodde strand tæt på Horsens og har efter aftale med lejrchefen fået lov til at sætte en uglekasse op.
  Mit spørgsmål til dig er om der er ugler i området ved Horsens. Ellers giver det vel ikke så meget mening.
  Hvor højt oppe skal man sætte en uglekasse og skal indgangen vende en bestemt vej?
  Tak. Venlig hilsen Annette Rosendahl

 7. Placering af natugle kasse.
  Vi hører ofte natuglen i området. Ved naboens sommerhus står et stedsegrønt træ, taks eller lignende. for et års tid siden, var der ofte frisk uglegylp.
  Er det et godt sted at placere en redekasse ?, det er et ret tæt træ hvor fri indflyvning ikke er optimal.
  Med venlig hilsen
  Bent Frederiksen

 8. Hej Lars

  Jeg har længe haft lyst at hænge en uglekasse op hvor jeg bor – dels er jeg meget interesseret i fugle generelt, og dels har jeg de sidste par år hørt ugleskrig i skoven på den anden side af vejen.

  Jeg ved ikke hvilke ugler der er tale om, men nu kunne jeg godt tænke mig at sætte en kasse op til dem.

  Jeg bor på Caroline Mathildevej med Trørød skov på den anden side af den smalle vej, og det mest nærliggende er selvfølgelig at hænge kassen op i en af skovens træer, men jeg vil jo hellere have dem helt tæt på.

  Mit (mine) spørgsmål til dig er derfor: hvilken kasse skal jeg satse på når jeg ikke kender arten? og hvor tæt på huset kan jeg opsætte kassen?

  Jeg håber du ud fra disse sparsomme oplysninger kan hjælpe mig med et godt råd

  På forhånd tak

  Mvh
  Preben

 9. Hej Lars.
  Vi er en familie sommer har sommerhus i Rågeleje.
  Her i weekenden hørte vi kl.23.30 nogle forfærdelige skrig og derefter en mærkelig lyd, lidt som en snorke lyd, med 2 korte lyde og derefter et langt. Fortsatte længe ude i vores have, hvor der er høje birketræer.
  Katten sprang i skjul inde i huset og vi 2 voksne stod meget fascineret og tænkte, hvilken ugle er det mon???

  VH Hanna

  • Hej Nikolaj

   Vi har en ødegård i Sverige med frygteligt mange mus… Så fodringsforholdene er vidst i orden… 😉 Foran huset har vi en græsplane på 30×15 meter og der er høj granskov modsat huset. I nærheden er der også enge, folde, løvskov og marker. Der er en stor ladebygning med en stor høj gavl. Mit spørgsmål er som følger. Kan en ugle og en tårnfalk bo nær hinanden… altså påtænker jeg, at sætte to uglekasser op på gavlen i den ene ende af laden og en tårnfalkekasse (eller flere, hvis man kan det?) op på et par træer i skoven over for huset… Vil du mene at det er for meget? Hvilken fugl skal man satse på hvis vi gerne vil af med så mange mus som overhovedet muligt? Mvh. Anne

 10. Hej.
  Jeg har lavet en natuglekasse. Jeg har læst at den helst skal hænge i et løvtræ nær en mark. De løvtræer jeg har er alt for små til at kassen vil kunne hænge i de 6-8 meters højde. Jeg har til gengæld et kæmpe stort sitragrantræ. Hvis jeg nu laver en “landingsplads” ved at fjerne de store grene der hvor jeg sætter kassen . Vil det så ikke være den bedste placering?
  Venligst Lau.

 11. Hej Nikolaj.
  Findes der nogle kort med de forskellige uglers levesteder i Danmark. Så hvis jeg ville sætte en ugle kasse op, så er det den der lever i det pågældende område. Og ikke en som ikke lever i nærheden.
  Mvh
  Allan.

  • Hej Allan.
   Det er ret nemt, for der er groft sagt kun 2 muligheder for at få en ugle i kassen: natugle som lever i det meste af landet og kirkeuglen, som lever visse steder men som trods flere projekter nu må betragtes som sjælden.
   Uden at vide hvor du bor vil jeg sige, at hvis du kan høre ugler er (næsten) uden tvivl natugle, så det er den du skal gå efter.
   Og det er nu kassen skal op hvis du skal nå det til næste sæson.

   Mvh Nikolaj / uglekasse.dk

 12. Jeg har et skønt fritidshus på en kæmpegrund i Sverige med skov og sø lige omkring. Jeg har købt 3 uglekasser og vil gerne have dem op, men for det første er de tunge, og for det andet skal de ret højt op. Hvordan bærer man sig ad med at få hejst op og fastgjort disse kasser.

  • Hej. Jeg har fundet en natuglekasse på nettet. Den er kun 44cm høj. Er det Ok. De fleste tegninger af uglekasser angiver 50-60cm i højden. Er det for øvrigt ligegyldigt om kassen har et rundt hul eller en “spalte” til indflyvning.
   V.H. Sophia

 13. Hej Jørn
  Tak for de pæne ord om hjemmesiden 🙂
  Der er lidt delte meninger omkring egern og natugler, men udover at rense kassen her i efteråret for egernreder kan du vist ikke rigtigt gøre noget.
  Har du nogen gode videoklip vil jeg meget gerne have et “par godbidder” til her på hjemmesiden.
  Jeg skriver til dig.
  MVH: Nikolaj

 14. Hej Kåre.
  Se fx under “Andre ugler” (nederst) hvor der er et par links til salg af uglekasser.

  Mvh Nikolaj

 15. Hej
  Flot hjemmeside, som jeg desværre først har opdaget i dag.
  Jeg har de sidste 5-6 år haft en natuglekasse i et træ tæt ved vores hus her i Hald Ege ved Viborg.
  Der var ugler kassen i 2012 og 14. I år har de svigtet, og en egernfamilie har overtaget kassen.
  Kan jeg gøre noget for at holde egernet væk, så uglerne kommer igen ? Eller skal jeg overlade det til uglerne ?
  Jeg regner med at ugler nemt kan jage et egern væk, hvis det er det de vil.
  Jeg har installeret et lille billigt videokamera i kassen, så vi kan følge uglerne. Det har været spændende at se ungerne blive fodret med mus, frøer og enkelte fugle. Når der er egern i kassen, ser man ingenting for egernet dækker reden til med grene, og først når ungerne er blevet store, bevæget de sig højere op i kassen.
  Både i 12 og i 14 har jeg samlet klip fra optagelserne af uglerne i en lille film (ca 15 min), der viser livet i kassen fra æggene lægges til ungerne flyver ud. Hvis du er interesseret sender jeg gerne en dvd med de 2 små film.
  Hilsen Jørn

 16. Hej

  Nu skal man jo passe på med at generalisere, for vestjylland er jo mange ting. Og er der lidt skov og lidt ferskvand er der tit også natugler. Kan du HØRE nogen er det jo bare med at sætte en kasse op. Sæt den lidt frit i et skovbryn eller på en lade, og hvis ikke natuglerne vil bo i den kan det jo være at nogle tårnfalke vil. Du er velkommen til at sende billeder af mulige steder, hvis det hjælper med at afklare.

  Mvh Nikolaj

 17. Hej Nikolaj.

  Rigtig god hjemsidde du har lavet!

  Jeg bor på landet i Vestjylland (Tarm). Hvilken uglekasse vil du anbefale jeg hænger op? Du skriver at natuglen kun sjældent yngler i vestjylland.

  Mvh Tommy

 18. Hej

  Ugler er ikke specielt sociale, så der skal være noget afstand. Udover at et uglepar godt kan bruge to kasser tæt på hinanden – den ene kun til hannens overdagning – ja så mener jeg at det er omkring 4-500 meter. Jeg husker noget med at deres territorie er på 1-2 km2.

  Ophængning: imponerende, at hjemmesiden har levet i over 10 år uden at det har stået der :-). Nå, det kommer på, og det er 5-6 meter op. Kassen kan i princippet hænge tæt på dit hus, men hæng den lidt væk, men så du med en kikkert kan følge med. Altså 20-30 meter hvis det kan passe.

  Hunden løber vel rundt om dagen hvor uglerne sover, så medmindre den permanent gør helt afsindigt tror jeg ikke den bliver et problem.

  Du er velkommen til at sende billeder af mulige ophængningssteder, og ellers plejer jeg at sige at man hellere må hænge en kasse for meget op hvis man er i tvivl.

  Mvh Nikolaj

 19. Hej Uglemand,
  Jeg tænker lidt på at lave lidt natuglekasser, men hvor tæt anbefales de at hænge på hinanden, og hvad med afstand til eget hus? (hverken fugle eller mennesker vil jo forstyrres af hinanden.
  Hvor højt skal de ophænges? skriv gerne dette i ophængsningsafsnittet.

  Vi har ligeledes en hund som farer rundt i haven, hvordan har en ugle det med det?

 20. Hej Suanne.
  Under forudsætning af at I foretager jer ‘normale sommerhus-aktiviteter’, ja så tror jeg ikke der er noget at være bekymret over. Uglerne er ret stabile når de først har fundet en kasse, og har de æg vil de uden tvivl blive der. Det er så ikke sikkert at der ER et par der, men det lyder sådan. Og i så fald ruger de nu.
  Du kan ikke regne med at finde gylp under kassen, men de ligger sikkert under en favoritgren under et andet træ et sted i haven/omgivelserne.
  Den KAN også være enten en enlig fugl der bor i kassen, eller en han fra et par der har rede et andet sted og hvor hannen så ‘overdager’ i jeres kasse.

  MVH: Nikolaj

 21. Hej Nikolaj,

  Jeg har hængt en uglekasse op i et egetræ 5 meter fra huset ( bagsiden) Det er et sommerhus så vi er der kun i weekenden. Sidste weekend puslede det i kassen og et par timer senere sad der en natugle på en gren udenfor. Kan vi have forstyrret den så den har forladt reden? Vi har aldrig hørt den tude om natten og jeg har kun set den en gang.

  Jeg har ikke fundet hverken uglegylp eller fjer omkring træet.

  Kan den bare have været på udkig efter et redested og derefter være blevet forstyrret og forsvundet igen?

  Mvh,
  Susanne

 22. Hej Nicolaj.
  Dejligt med en side, man kan informere sig omkring ugler etc., godt initiativ!
  Jeg har tænkt mig, at producere flere kasser til ugler og hænge dem op ud i haven, her og der. Jeg bor ud til en mose, så der er relativ frit terræn. Men har nogen afklarende spørgsmål: I hvilken højde skal man hænge uglekasser? Og hvad skal afstanden til beboede byggelse være?

  Med venlig hilsen
  Andreas

  • Hej Andreas.
   Tak for det – det var også tanken med hjemmesiden 🙂
   Ugler er ikke som fx stære, og selv i en meget stor have vil 2 ophængte kasser sandsynligvis blive brugt af samme par. Een til reden og een til ‘overdagning’ for hannen. Det er altid fint at bygge flere kasser når man er igang, men mindst een af dem ville jeg nok hænge ca 1 km væk i en anden gammel have, småskov eller måske i mosen.
   Afstand til bebyggelse…tjaa. Jeg kender flere kasser der hænger 10-30 meter fra huse, så der er de ikke så sarte hvis ellers der er nogenlunde roligt om natten. Men i yngletiden (jan-feb) kan uglerne omvendt godt tude lidt kraftigt, så hæng dem nede i bunden af haven men dog så du tydeligt kan se kassen med et anstændigt kamera/kikkert.
   Og med fare for at gentage mig selv mht. ophængning: 5-6 meter op, med fri udflyvning og gerne med en gran i nærheden. Ellers send et billede af haven.
   MVH: Nikolaj

 23. …det er helt ok så. Op med den i et større træ med fri udflyvning og gerne med en gran i nærheden. Sæt den bagest i haven men dog så I tydeligt kan se kassen så I kan følge med 🙂

  Mvh Nikolaj

 24. Hej. Vi har en stor have hvor vi vil sætte en uglekasse op. Hvad siger uglerne til glæsslågmaskine, er det et problem ?

  Mvh Lars

  • Hej Lars.
   Det kan jeg næppe forstile mig. Dels fordi du nok først slår græs for alvor om et par måneder, dels fordi det formodentlig foregår om dagen hvor de sover.
   Men ellers send lige et billede af haven.
   Mvh Nikolaj

   • Det er en 1200 m2 sommerhushave med meget høje træer, så der er fred og ro i hverdagene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *