Kassetyper:
Der findes mange forskellige typer: brædde- og krydsfinérkasser i mange størrelser og udformninger fungerer alle som boliger for danske tårnfalke. Her vises opskriften på en enkel og letbyggelig krydsfinérkasse som tårnfalkene holder af.

Tegninger (i pdf-format):
Tegningen er lavet til masseproduktion, men man kan snildt skære en kasse ud af rester efter de viste mål. Taget må gerne være større end vist så det beskytter/dækker kassen mest muligt.

TEGNING (i pdf-format):  Tårnfalk Standard

VEJLEDNING (i pdf-format): Billedvejledning til TÅRNFALKEKASSE

Se desuden fremstilling af en bræddekasse nederst på denne side. Tegningen finder du her:   Tårnfalk bræddekasse

Materialer:
Alt kan i princippet anvendes, men det er meget vigtigt at man ender op med at have bygget en kasse der kan tåle at hænge udendørs med et minimum af pleje i mange år. Alt for mange kasser falder ned indenfor få år eller taber tag/bund fordi der er sjusket i byggefasen, og det koster i værste fald en redefuld unger livet. Tårnfalkekasser hænger oftest meget frit og slides derfor meget af det danske omskiftelige vejr, men en god velbygget kasse holder nemt 10-15 år uden pleje.
Gode resultater opnår man hvis man anvender vandfast krydsfinér i 15-19 mm’s tykkelse som efterfølgende behandles med træbeskyttelse. Dette kombineret med et tag belagt med tagpap giver en holdbar kasse. Man kan også bruge brædder som også holder i mange år, men bræddekasser er oftest lidt tungere og dermed også lidt tungere at hænge op.

Samling af kassen:

De enkelte dele saves ud. Indvendigt bærestykke monteres, tovhullerne bores og rejfes og rundes på begge sider. Det er vigtigt af tovhullernes kanter IKKE er skarpe, for i løbet af få år vil tovene i modsat fald blive ‘trukket over’ i takt med at ophængningstræet gror og tovene omkring det strammes. Bærestykket giver bagpladen styrke, og forhindrer kassen i at blive trukket skæv – især vigtigt hvis der bruges tyndere plade. (Hverken bærestykke og tovhuller er dog nødvendige hvis kassen skal opsættes på en pæl/bygning/mast – se under ‘Ophængning’).

Selve kassen samles med RUSTFASTE skruer (fx ‘terrasse-skruer’ som vist ovenfor), og kassen males med god træbeskyttelse 1-2 gange (fx i farven Grøn Umbra). Slutteligt sømmes eller brændes et rigeligt stykke tagpap på taget. Ved sømning af tagpap bruges varmforzinkede papsøm – og de må IKKE stikke ned i kassen!

NEM LILLE BRÆDDE-KASSE: Hvis man ikke er vild med at skære hele krydsfiner-plader ud er her en bræddekasse der kan laves af brædder (160×23 mm). Brædderne er både holdbare og billige: til den viste kasse skal der bruges godt 4,6 meter (køb 5), hvilket i fx Jem&Fix koster ca 90 kroner. Brædderne er desuden nemmere at håndtere, og er nemmere at få med hjem i en bil. Med brædder i 23 mm tykkelse eller mere skal man bruge en længere skrue, fx ø4,2x55mm til selve samlingen af kassen. Skruer inde i kassen skal være mindre. Tegningen findes ovenfor under ‘Tegninger’, eller på linket her.

Klik på billederne herunder for at de detaljerne:

 

Du kan købe kasser her hvis du ikke vil lave dem selv:

VILDTREMISEN.DK