Det står stadig lidt hen i det uvisse hvorfra interessen med uglekasser egentlig kommer. Faktisk kan jeg næsten ikke engang kalde mig ornitolog. Men sådan er det, og det kan uglerne jo bare glæde sig over 🙂
Det er gennem tiden blevet til en del kasser – små som store og gode som dårlige – men de fleste har haft et langt og virkefuldt liv til gavn og glæde for fuglene. Mest natugler, tårnfalk og småfugle, men også kasser til slørugle, kirkeugle og stor hornugle er det blevet til. Sidstnævnte 3 dog ‘under vingerne’ på Klaus Dichmann og hans Projekt Slørugle.
Med få midler kan man hjælpe to af Danmarks trofaste rovfugle, og hjælpen vil i de fleste tilfælde blive belønnet. En solid kasse ophængt det rigtige sted bliver belønnet mange år efter gennem den oplevelse det er at have natugler eller tårnfalke omkring sig.
De fleste kan selv både udskære, samle og hænge kasser op. De behøver ikke at være kønne…blot robuste og kunne tåle vejr og vind i mange år.
Hverken natugle eller tårnfalk udgør nogen fare for fasan-, ande- eller hønsehold – se under ‘Natuglen’ eller ‘Tårnfalken’ for flere detaljer.
Hvis du har spørgsmål og/eller kommentarer til kasserne, ugler, tårnfalke eller tips til hjemmesiden, er du meget velkommen til at maile til mig, eller skrive et indlæg herunder:
Hej
Vi bor på landet og har haft ugleunger tre år i træk! Så spændende. Vil forære mine forældre en uglekasse, de bor i et parcelhuskvarter med normal havestørrelse og et par store gamle træer, masser af buske. Der er små 5 km til skov. Vil det give mening med en uglekasse her?
På forhånd tak
Kristina
Hej Kristina.
Ja, de er sjove at have boende, og man under andre at prøve det, så jeg forstår godt jeres ønske om at sætte en kasse op hos dine forældre. Ugler KAN godt bo i villaområder, men det kræves at der er nogle store gamle haver med store træer. Lige ud fra det du beskriver lyder chancerne ikke superstore, men man skal aldrig sige aldrig. Hvis de hører ugler i området nær deres hus kan man godt være heldig. Hvis du vil, vil jeg gerne ‘kigge med’ via Google og se på det lidt fra oven – i så fald skal du sende deres adresse via min kontaktmail du ser herunder.
MVH: Nikolaj
Hej.
Vi skrev samme i foråret 2021 angående opsætning af falkekasse. Her er lige en opfølgning på dine gode råd.
Kassen hænger stadigvæk i asketræet i 7-8 meters højde og der er i løbet af vinteren flyttet et tårnfalkepar ind. Jeg har observeret parring flere gange i nærheden af kassen de seneste uger, så jeg håber på unger om en måned eller 2. Både han og hun sidder i kassen dagligt.
Der har også været besøg i min uglekasse af både han og hun natugle i december/januar, men de har desværre valgt ikke at flytte ind denne gang.
Hej Nikolai
Fine informationer om ugler og fuglekasser mv.
Jeg vil så gerne invitere en eller flere ugler til at bo her på landet lidt syd for Århus.
Er der nogen der er sværere at lokke til end andre ?
Jeg og min nabo ser af og til en ugle sen aften, men uden at vi kan nå at bestemme hvad det er for en.
Vi bor meget fredeligt, så der bør da bo en uglefamilie her, også selv om de tuder lidt om natten.
Hej Nikolai.
Vi har lige for første hørt natuglen på vores landejendom, uden for Them i Midtjylland, og det vækker en drøm om at lokke en ugle til.
Vi har en megt gammel lukket lade og i syd gavlen er der et lille vindue 45 cm bred og 30 cm høj næsten oppe under toppen. Spørgsmålet er om åbningen er stor nok til at en ugle ville flyve ind og tanken var at opsætte en uglekasse ca 2 m fra åbningen.
Der er mulighed for at gøre åbningen større hvis det anbefales.
Mvh Pou
Hej Nikolaj
I håb om hjælp fra naturen side, med bekæmpelse af mosegris, vil vi invitere en ugle til at bo i vores have.
Det eneste høje træ vi har, er et gigantisk tæt grantræ. Kan vi opsætte en uglekasse i det, evt ved at fjerne nogle grene så uglen kan få øje på kassen.
Vi bor i nærheden af skov og mark, relativ åbent mod nord øst for træet
Mange hilsner
Lennon Andersen
Hej Lennon
Ved godt det er nogen tid siden du spurgte til placering af en natuglekasse i et grantræ, men prøver alligevel at svare til glæde for dig og måske andre.
Jeg har selv haft stor succes med at placere en natuglekasse i et grantræ. Jeg savede en gren af så der var plads til “indflyvning”. Jeg fik ugler samme år – hvilket er fortsat siden. Husk at få sat den højt nok oppe – gerne 6-8 meter, så jeg håber du er frisk på at klatre.
En forudsætning for at der kommer natugler er dog at de findes i området. Typisk kan du høre dem på de stille vinter aftner og igen midt på sommeren.
Et godt fif til at holde øje med om en redekasse bliver besøgt er at male den i en mørk farve. Denne farve bliver slidt af når uglen klør griber om træet for at kravle ind i kassen. Efter lidt tid vil man derved kunne det lyse træ bag ved malingen.
Hej Nikolaj
Da vi jævligt hører natuglen tude, kunne vi godt tænke os at forsøge at lokke den til at bo fast i vores have. Vi har en uglekasse og en 12 meter høj birk, men…
Vores have er ikke stor – blot 700 kvm – og fra vores terrasse og hen til birken er der vel kun 10 meter. Er det et problem? Er det en dårlig ide at lokke en ugle til at bo på en lille grund? Vil den i det hele taget bo SÅ tæt på mennesker? Og vil den evt være aggressiv overfor børn i yngletiden? Synes du at jeg skal undlade at sætte en kasse op?
Mvh Robert
Hej
jeg har et maskinhus der ligger nord-syd :
hvad er bedst at sætte kassen op i nord/ syd gavlen ??
Mvh
mark
Hej.
Det kommer jo lidt an på hvad der ER foran maskinhuset i hhv nord eller syd. Uglerne er ligeglade med retning, og er der ro/lidt træer/frit terræn i begge ender ville jeg vælge den der vender tættest på dit hus så du kan følge med inde fra .
Send evt adresse og/eller billeder af begge muligheder, for så bliver det lidt nemmere at vælge side.
Mvh Nikolaj
Hej. Tak for en fed hjemmeside. Kender du reglementet ift. opsætning af uglekasser? Jeg vil gerne opsætte en kasse, men skal jeg spørge Naturstyrelsen først. Det er offentlig skov. Vh. Simon Olling Rebsdorf
Hej.
Tak for det. Nej, det må jeg indrømme at jeg ikke gør. Men her i området har vi en kommunal skov, og der er jeg gået til den ansvarshavende skovfoged og har haft korrespondance med ham. Mon dog det ikke også vil virke i dit tilfælde?
Mvh Nikolaj
Hej.jeg har i ca. 10 år haft en natugle i kassen og som hvert år får 3-4 unger.kassen hænger i min fårefold 500 meter hjemme fra. Nu har jeg fået lyst til at sætte en kasse op herhjemme så jeg kan følge lidt med,men er det en god idé,har læst at de er kanibaler og gerne tager hindandens unger.kassen i fårefolden bliver næsten kun brugt i yngletiden.April maj og juni,derefter er der sjældent noget i den. Mends Jeg skriver dette her kan jeg høre en natugle hun der sidder og piber.sjovt. Vh.knud Erik Lund Urmosen, Hammel.
Hej.
Umiddelbart tror jeg nu du roligt kan sætte en kasse mere op, for hvis den sidder 500 meter fra den anden vil det højst sandsynligt være det samme uglepar. De er ikke just flokdyr, så den ene vil stadig blive brugt til redekasse, den anden sikkert til “overdagning”. Det kan også være at nogle unge fugle bruger den, at tårnfalke flytter ind, eller at den står tom.
Uanset bliver der en redemulighed mere med en ekstra kasse, og det er altid godt.
Lad mig høre hvordan det ender.
Mvh Nikolaj
Hej Nikolaj.
Bulletin fra Bergen.
Efter vores korrespondance primo coranakrisen er det blevet til 19 rovfuglekasser efter din opskrift – kun med konstruktionstilpasninger til 4x dansk gennemsnitsnedbør.
Af herlige sidegevinster er certifikat i klatring med sele og liner, samt kursus i tov-splejsning.
Alt i alt fantastiske måneder.
TAK.
Mvh PE Rosenbaum, Bergen, Norge
Hej Nikolaj.
Rigtig fin hjemmeside med gode tips (særligt det med hævet bund og vandknuderne var nyt for mig).
Jeg har for 4-5 år siden sat 4-5 kasser op, halvt af hver til natugle og tårnfalk. Alle falkekasserne er beboet, af falke. Natuglekasserne er ikke tjekket op på. En naturvejleder oplyste at natuglerne ofte først flytter ind når kassen har hængt i 6-7år! Hvad er din erfaring med det?
I denne omgang er der fabrikeret 8 kasser (4 af hver, i støbeplader for at kunne holde), hvoraf kun de 4 mangler at blive sat op. Ved du om natugler og tårnfalke for den sags skyld, yngler i nærheden af musvåger? et sted hvor jeg satte en kasse på begge arter bør kunne benytte grundet biotopen, kredsede en musvåge og kaldte og der var i nærliggende træer, gamle reder fra krager/råger, som jeg mistænker musvågen for at benytte.
Ved du om arterne foretrækker hø fremfor flis?
Fedt med god info på siden så folk let kan komme igang med at hjælpe de værdigt trængende ugler/falke!
De bedste hilsener
Anders
Hej Anders.
Tak for de fine ord.
Lad os se om ikke vi kan få afklaret nogle af dine spørgsmål:
1) Beboelse: Det er med uglekasser lidt som med boliger til os mennesker; nogle gange går det stærkt, og nogle gange kan der gå år. Og nogle kommer aldrig i brug. Vær opmærksom på, at kasser godt kan se ubeboede ud og stadig være i brug. Jeg havde en tårnfalkekasse der hang helt perfekt, men aldrig så beboet ud. Der gik over 10 år inden jeg opdagede, at kassen blev brugt af en natuglehan til “overdagning”. Men hænges de op hvor der er ugler og hvor der ikke er andre åbenlyse muligheder for uglerne, er det nu min erfaring at et årstid ofte er nok…
2) Det med musvåger ved jeg faktisk ikke, men umiddelbart tror jeg ikke det er et problem. Natuglen bor jo menneskenært uden problemer, og da musvåger sjældent er inde i skovene (eller vågne om natten) burde de fint kunne leve sammen.
3) Fyld: Det er ligegyldigt hvad du hælder i. Det vigtigste er funktionen i fyldet som (næsten) udelukkende skal sikre, at æggene ikke ruller ud i hjørnerne. Jeg har både brugt flis, snittet halm, hø, “skovbund”, og savsmuld. Nu køber jeg altid træsmuld til hamster/kaniner. Det kan købes i Brugsen, er relativt billigt og let at arbejde med.
Hej Nikolaj.
Tak for svar!
Apropos fyld har jeg netop “reddet” et gammel natuglekasse der var beboet af en tårnfalk. Den hang i reb og hang og dinglede faretruende skævt frem og tilbage i vinden, til trods for det har jeg spottet en tårnfalk i den. Jeg byggede en ny kasse, men ville ikke fjerne den gamle kasse da den endnu ikke var til fare for at falde helt fra hinanden. Jeg satte en plade ind mod endepladen og så fik den et par skruer til den sad stabilt fast. Kassen var FYLDT op med afførring (nærmest fæcespulver) og der var en lille hulning i den ende ende. Jeg satte så den nye (tårnfalke)kasse op ½ meter nedenunder, så kan den jo flytte når den får lyst;-) Inden jeg var kørt kunne jeg se at tårnfalken var tilbage i åbningen af sin gamle kasse – trofast.
Jeg benytter hø (fra kaninerne), da jeg saver hjørnerne af bunden af og bilder mig ind at hø lettere bliver i kassen.
God pointe ift. punkt 2).
Jeg har iøvrigt fået sat to uglekasser op tillige siden min mail. Fandt et egnet stykke isoleret blandingsskov på google.maps og opdagede på dagen at gården på markvejen dertil hed “Uglekærgård”! Ejer kunne i øvrigt oplyst at hun hørte uglerne, så det var i hvert fald et egnet sted.
Weekenden byder på 2 uglekasser mere samt 2 tårnfalkekasser, hvis det hele nås…
Igen tak for en god hjemmeside!:-)
De bedste hilsener
Anders
Hej Nicolai
Superflot og checket hjemmeside. Jeg kan dog ikke lige finde noget vedr. rensning af uglekasser. Vi har en kasse som har været beboet med succes i mange år. Uglerne er der stadig men i 2018 og 2019 kom der ikke nogen unger på vingerne. Og nu har jeg fornemmelse af at det også går den vej i år. Jeg så lige et opslag fra en der havde renset sin uglekasse og fundet masser afføring, døde dyr osv. Du har jo et stort erfaringsgrundlag. Hvad tænker du. Renser uglerne selv kasserne. Har det betydning hvor stort hullet er (vores er ikke større end at uglen fylder det ud når den sidder i åbningen). Har du eksempler på at unger er døde som følge af mider, lopper eller andet kravl nede i kassen. Vores kasse hænger 10 meter oppe og jeg tør ikke længere klatre derop selv. De bedste hilsner Arne
Hej.
Tak for det. Og du har ret: kasserensning har jeg ikke nævnt meget om, og det har jeg lige i baghovedet til næste opdatering. Kasserne KAN godt blive fyldt op, så når jeg bliver spurgt anbefaler jeg da også at man kigger i kassen fx hvert 5 år. Jeg har nu mest gjort det ad hoc når jeg har tilset kasser og/eller hvis jeg har haft mistanke om at noget var galt og måtte op at kigge. Og ja, der ligger uglegylp, rester af fødedyr og (desværre) også både døde unger eller forældrefugle. Specielt i år hvor vi ingen frost har haft overhovedet er der sikkert fuld af fuglelopper og andet kravl i alle kasser . MEN: jeg tror nu ikke at det skulle være årsagen til at der ikke kommer unger på vingerne, for kan de stadig komme ind i kassen kan de nok også lægge æg og ruge unger ud. Enten mangler der en forældrefugl, eller også er der noget med reproduktionen der halter.
Jeg ville alliere mig med en, der kunne kravle op og kigge i kassen (som minimum), eller bedre: få taget kassen ned og give den et “stort eftersyn”: rens, måske udbedring, maling, tagpap…for så holder den mange år endnu.
Lad mig høre hvordan det ender
Hej igen
Tak for svar. Det jeg er mest obs på er om der kan være så mange fuglelopper osv. at de går på ungerne og tar livet af dem før de forlader kassen. MEN i år ser det så alligevel lovende ud for en unge har kigget ud af hullet hver aften i 3 – 4 dage ! Men vi vil i alle tilfælde få kassen checket efter af en gut der har klatreudstyret i orden.
Hej.
Dejligt at høre. Forholdene i år burde også være gode, for der MÅ være rigeligt med føde.
Lad mig høre hvordan det ender, både med unger og hvad I evt finder i redekassen når den kommer ned. (Og husk at tage billeder ).
Nikolaj
Indtil videre går det strygende. 3 unger er blevet fodret 4 gange i løbet af et kvarter her i aftentusmørket. Måske de har mus eller regnorm på lager.
Hej.
Mon så ikke heldet tilsmiler dig i denne sæson? Derfor er det nu alligevel en god ide at få kassen taget ned i eftersommeren til et ‘100.000 km check’.
Mvh Nikolaj
Hej Nikolaj – har engang læst, at stære plukker malurt & løvstikke, som de lægger i reden for at fjerne lus & lopper. Har troligt puttet blade i vore stærekasser og de har nu kørt i 22 år.
Hej
For info vedr. “ubeboet” tid. Jeg satte en natugle kasse op i efteråret 2019. Og der er nu et uglepar der har meget travlt med at fodre ungerne 🙂 Jeg har sat et kamera op og har været heldig af få nogle spændene (dog noget dårlige) optagelser. Bl.a. en optagelse af en voksen ugle der slæber en skade (!) ind i kassen om natten.
Tak for god info på siden.
Vh
Michael,
Otterup, Nordfyn
Hej.
Jeg har ikke hørt om SÅ store byttedyr før. Men det er jo et godt tegn, for i så fald kan de også tage rotter…det diskuteres en del for tiden. Og skulle du finde uglegylp med rottekranier i må du endelig sige til. Og spændende med dit video…det er jeg desværre ikke ikke kommet i gang med, for min kasse nærmest huset er desværre ikke beboet.
Nikolaj
Se video/billeder her:
https://galleri.lenmik.dk/#share?id=03a89835-0e06-4928-8924-7c2cad70f563
vh
Michael
Hej,
Hø lugter når det bliver beskidt eller vådt og er ikke blødt og flis er jo hårdt.
Mange landmænd dyrkexe industriell hampe, indtil det blev forbudt, men et er på vej at komme igen.
Det kan bruges til ALT og er så godt. Det er antibakterielt, blødt og er nemt at skifte ud.
Jeg har en stor kasse med hampestrø til isolering, som lange tråde, jeg brugte det til en dueunge.
Det er fra http://www.hampaprodukter.se i Sverige. Du kan få lidt hvis du kommer forbi fordi jeg ahr ikke brugt det til isolering.
Hej Nikolaj!
Jeg har for ca. 4 år siden sat en natuglekasse op
Hej Nikolaj.
Jeg vil gerne byggeri uglekasse. Men i den fine skabelon / guide
Kan jeg ikke tyde hvad ‘1/2 bund’ dækker over?
Vh Kasper
Hej Nikolej.
Jeg har for ca. 4 år siden sat en natuglekasse op i et stort grantræ 8 meter oppe- Der har været unger hvert år. Men nu har Alliker overtaget kassen, kan man gøre noget ved det?
mvh. Thomas
Hej
Vi har haft fornøjelsen af at have natugler i vores uglekasse, og ungerne forlod kassen først i maj.
Her midt i juli hører vi igen redekald-lyde om natten. Er det forældrene, der stadig fordrer ungerne?
Vh. Hanne
Tak Nikolaj
Er en rigtig fin instruks til at lave uglekasser.. Vi så to natugler flyve rundt i en af vores gamle træer den ene dag og kunne læse os til at det er ved at være parringstid for dem, så vi skyndte os at lave et par kasser i håber om at de falder til i området.. 🙂
Hej.
Tak, og super med lidt action. Jeg håber jeres flid bliver belønnet, og jeg modtager gerne både billeder af ophængte kasser samt update omkring liv i kasserne.
Mvh : Nikolaj
Hej Nikolaj Jeg vil spørge dej hvor man køber en uglekasse.
Vi har en ødegård i Sverige med frygteligt mange mus… Så fodringsforholdene er vidst i orden… Foran huset har vi en græsplane på 30×15 meter og der er høj granskov modsat huset. I nærheden er der også enge, folde, løvskov og marker. Der er en stor ladebygning med en stor høj gavl. Mit spørgsmål er som følger. Kan en ugle og en tårnfalk bo nær hinanden… altså påtænker jeg, at sætte to uglekasser op på gavlen i den ene ende af laden og en tårnfalkekasse (eller flere, hvis man kan det?) op på et par træer i skoven over for huset… Vil du mene at det er for meget? Hvilken fugl skal man satse på hvis vi gerne vil af med så mange mus som overhovedet muligt? Mvh. Anne
Hej.
Kasser skal der op :-). Og uden lige at kende området ville jeg nu nok sætte en tårnfalkekasse op på laden – højt og frit – samt en uglekasse (eller 2) ude i skoven ud til en lysning, i et skrovbry eller ud til en eng. Een af dem kunne jo godt sidde med åbning ud til jeres græsplæne så I kan kigge med fra huset.
Tårnfalke og ugler kan godt bo i samme revir, men der KAN ske det at uglerne napper en ekstra kasse til ‘overdagning’. Så med lidt afstand samt et par kasser til uglerne burde det kunne gå.
Uanset kan du ikke gøre andet end at sætte kasser op, og håbe 🙂
Lad mig høre hvordan det går.
MVH: Nikolaj
Hejsa.
Vi har på gården 3 natslørugler unger, tror vi nok det er.
Mit spg er. Ligger de ned når de sover?
Det gjorde en af ungerne igår, er det normalt eller er den syg.
Den satte sif senere op og så frisk ud. Er det normal adfærd.
Mvh christina
Hejsa.
Vi camperer ved Husodde strand tæt på Horsens og har efter aftale med lejrchefen fået lov til at sætte en uglekasse op.
Mit spørgsmål til dig er om der er ugler i området ved Horsens. Ellers giver det vel ikke så meget mening.
Hvor højt oppe skal man sætte en uglekasse og skal indgangen vende en bestemt vej?
Tak. Venlig hilsen Annette Rosendahl
Placering af natugle kasse.
Vi hører ofte natuglen i området. Ved naboens sommerhus står et stedsegrønt træ, taks eller lignende. for et års tid siden, var der ofte frisk uglegylp.
Er det et godt sted at placere en redekasse ?, det er et ret tæt træ hvor fri indflyvning ikke er optimal.
Med venlig hilsen
Bent Frederiksen
Hej Lars
Jeg har længe haft lyst at hænge en uglekasse op hvor jeg bor – dels er jeg meget interesseret i fugle generelt, og dels har jeg de sidste par år hørt ugleskrig i skoven på den anden side af vejen.
Jeg ved ikke hvilke ugler der er tale om, men nu kunne jeg godt tænke mig at sætte en kasse op til dem.
Jeg bor på Caroline Mathildevej med Trørød skov på den anden side af den smalle vej, og det mest nærliggende er selvfølgelig at hænge kassen op i en af skovens træer, men jeg vil jo hellere have dem helt tæt på.
Mit (mine) spørgsmål til dig er derfor: hvilken kasse skal jeg satse på når jeg ikke kender arten? og hvor tæt på huset kan jeg opsætte kassen?
Jeg håber du ud fra disse sparsomme oplysninger kan hjælpe mig med et godt råd
På forhånd tak
Mvh
Preben
Hej Lars.
Vi er en familie sommer har sommerhus i Rågeleje.
Her i weekenden hørte vi kl.23.30 nogle forfærdelige skrig og derefter en mærkelig lyd, lidt som en snorke lyd, med 2 korte lyde og derefter et langt. Fortsatte længe ude i vores have, hvor der er høje birketræer.
Katten sprang i skjul inde i huset og vi 2 voksne stod meget fascineret og tænkte, hvilken ugle er det mon???
VH Hanna
Hej Nikolaj
Vi har en ødegård i Sverige med frygteligt mange mus… Så fodringsforholdene er vidst i orden… 😉 Foran huset har vi en græsplane på 30×15 meter og der er høj granskov modsat huset. I nærheden er der også enge, folde, løvskov og marker. Der er en stor ladebygning med en stor høj gavl. Mit spørgsmål er som følger. Kan en ugle og en tårnfalk bo nær hinanden… altså påtænker jeg, at sætte to uglekasser op på gavlen i den ene ende af laden og en tårnfalkekasse (eller flere, hvis man kan det?) op på et par træer i skoven over for huset… Vil du mene at det er for meget? Hvilken fugl skal man satse på hvis vi gerne vil af med så mange mus som overhovedet muligt? Mvh. Anne
Hej.
Jeg har lavet en natuglekasse. Jeg har læst at den helst skal hænge i et løvtræ nær en mark. De løvtræer jeg har er alt for små til at kassen vil kunne hænge i de 6-8 meters højde. Jeg har til gengæld et kæmpe stort sitragrantræ. Hvis jeg nu laver en “landingsplads” ved at fjerne de store grene der hvor jeg sætter kassen . Vil det så ikke være den bedste placering?
Venligst Lau.
Hej Nikolaj.
Findes der nogle kort med de forskellige uglers levesteder i Danmark. Så hvis jeg ville sætte en ugle kasse op, så er det den der lever i det pågældende område. Og ikke en som ikke lever i nærheden.
Mvh
Allan.
Hej Allan.
Det er ret nemt, for der er groft sagt kun 2 muligheder for at få en ugle i kassen: natugle som lever i det meste af landet og kirkeuglen, som lever visse steder men som trods flere projekter nu må betragtes som sjælden.
Uden at vide hvor du bor vil jeg sige, at hvis du kan høre ugler er (næsten) uden tvivl natugle, så det er den du skal gå efter.
Og det er nu kassen skal op hvis du skal nå det til næste sæson.
Mvh Nikolaj / uglekasse.dk
Jeg har et skønt fritidshus på en kæmpegrund i Sverige med skov og sø lige omkring. Jeg har købt 3 uglekasser og vil gerne have dem op, men for det første er de tunge, og for det andet skal de ret højt op. Hvordan bærer man sig ad med at få hejst op og fastgjort disse kasser.
Hej. Jeg har fundet en natuglekasse på nettet. Den er kun 44cm høj. Er det Ok. De fleste tegninger af uglekasser angiver 50-60cm i højden. Er det for øvrigt ligegyldigt om kassen har et rundt hul eller en “spalte” til indflyvning.
V.H. Sophia
Hej Jørn
Tak for de pæne ord om hjemmesiden 🙂
Der er lidt delte meninger omkring egern og natugler, men udover at rense kassen her i efteråret for egernreder kan du vist ikke rigtigt gøre noget.
Har du nogen gode videoklip vil jeg meget gerne have et “par godbidder” til her på hjemmesiden.
Jeg skriver til dig.
MVH: Nikolaj
Hej Kåre.
Se fx under “Andre ugler” (nederst) hvor der er et par links til salg af uglekasser.
Mvh Nikolaj
Hej
Flot hjemmeside, som jeg desværre først har opdaget i dag.
Jeg har de sidste 5-6 år haft en natuglekasse i et træ tæt ved vores hus her i Hald Ege ved Viborg.
Der var ugler kassen i 2012 og 14. I år har de svigtet, og en egernfamilie har overtaget kassen.
Kan jeg gøre noget for at holde egernet væk, så uglerne kommer igen ? Eller skal jeg overlade det til uglerne ?
Jeg regner med at ugler nemt kan jage et egern væk, hvis det er det de vil.
Jeg har installeret et lille billigt videokamera i kassen, så vi kan følge uglerne. Det har været spændende at se ungerne blive fodret med mus, frøer og enkelte fugle. Når der er egern i kassen, ser man ingenting for egernet dækker reden til med grene, og først når ungerne er blevet store, bevæget de sig højere op i kassen.
Både i 12 og i 14 har jeg samlet klip fra optagelserne af uglerne i en lille film (ca 15 min), der viser livet i kassen fra æggene lægges til ungerne flyver ud. Hvis du er interesseret sender jeg gerne en dvd med de 2 små film.
Hilsen Jørn
hej kan jeg købe en/flere uglekasser hos dig ??
Hej
Nu skal man jo passe på med at generalisere, for vestjylland er jo mange ting. Og er der lidt skov og lidt ferskvand er der tit også natugler. Kan du HØRE nogen er det jo bare med at sætte en kasse op. Sæt den lidt frit i et skovbryn eller på en lade, og hvis ikke natuglerne vil bo i den kan det jo være at nogle tårnfalke vil. Du er velkommen til at sende billeder af mulige steder, hvis det hjælper med at afklare.
Mvh Nikolaj
Hej Nikolaj.
Rigtig god hjemsidde du har lavet!
Jeg bor på landet i Vestjylland (Tarm). Hvilken uglekasse vil du anbefale jeg hænger op? Du skriver at natuglen kun sjældent yngler i vestjylland.
Mvh Tommy
Hej, Hvad betyder ‘hannens overdragning’?
Hvad gør uglen når den overdrager?
Hej
Ugler er ikke specielt sociale, så der skal være noget afstand. Udover at et uglepar godt kan bruge to kasser tæt på hinanden – den ene kun til hannens overdagning – ja så mener jeg at det er omkring 4-500 meter. Jeg husker noget med at deres territorie er på 1-2 km2.
Ophængning: imponerende, at hjemmesiden har levet i over 10 år uden at det har stået der :-). Nå, det kommer på, og det er 5-6 meter op. Kassen kan i princippet hænge tæt på dit hus, men hæng den lidt væk, men så du med en kikkert kan følge med. Altså 20-30 meter hvis det kan passe.
Hunden løber vel rundt om dagen hvor uglerne sover, så medmindre den permanent gør helt afsindigt tror jeg ikke den bliver et problem.
Du er velkommen til at sende billeder af mulige ophængningssteder, og ellers plejer jeg at sige at man hellere må hænge en kasse for meget op hvis man er i tvivl.
Mvh Nikolaj
Hej Uglemand,
Jeg tænker lidt på at lave lidt natuglekasser, men hvor tæt anbefales de at hænge på hinanden, og hvad med afstand til eget hus? (hverken fugle eller mennesker vil jo forstyrres af hinanden.
Hvor højt skal de ophænges? skriv gerne dette i ophængsningsafsnittet.
Vi har ligeledes en hund som farer rundt i haven, hvordan har en ugle det med det?
Hej Suanne.
Under forudsætning af at I foretager jer ‘normale sommerhus-aktiviteter’, ja så tror jeg ikke der er noget at være bekymret over. Uglerne er ret stabile når de først har fundet en kasse, og har de æg vil de uden tvivl blive der. Det er så ikke sikkert at der ER et par der, men det lyder sådan. Og i så fald ruger de nu.
Du kan ikke regne med at finde gylp under kassen, men de ligger sikkert under en favoritgren under et andet træ et sted i haven/omgivelserne.
Den KAN også være enten en enlig fugl der bor i kassen, eller en han fra et par der har rede et andet sted og hvor hannen så ‘overdager’ i jeres kasse.
MVH: Nikolaj
Hej Nikolaj,
Jeg har hængt en uglekasse op i et egetræ 5 meter fra huset ( bagsiden) Det er et sommerhus så vi er der kun i weekenden. Sidste weekend puslede det i kassen og et par timer senere sad der en natugle på en gren udenfor. Kan vi have forstyrret den så den har forladt reden? Vi har aldrig hørt den tude om natten og jeg har kun set den en gang.
Jeg har ikke fundet hverken uglegylp eller fjer omkring træet.
Kan den bare have været på udkig efter et redested og derefter være blevet forstyrret og forsvundet igen?
Mvh,
Susanne
Hej Nicolaj.
Dejligt med en side, man kan informere sig omkring ugler etc., godt initiativ!
Jeg har tænkt mig, at producere flere kasser til ugler og hænge dem op ud i haven, her og der. Jeg bor ud til en mose, så der er relativ frit terræn. Men har nogen afklarende spørgsmål: I hvilken højde skal man hænge uglekasser? Og hvad skal afstanden til beboede byggelse være?
Med venlig hilsen
Andreas
Hej Andreas.
Tak for det – det var også tanken med hjemmesiden 🙂
Ugler er ikke som fx stære, og selv i en meget stor have vil 2 ophængte kasser sandsynligvis blive brugt af samme par. Een til reden og een til ‘overdagning’ for hannen. Det er altid fint at bygge flere kasser når man er igang, men mindst een af dem ville jeg nok hænge ca 1 km væk i en anden gammel have, småskov eller måske i mosen.
Afstand til bebyggelse…tjaa. Jeg kender flere kasser der hænger 10-30 meter fra huse, så der er de ikke så sarte hvis ellers der er nogenlunde roligt om natten. Men i yngletiden (jan-feb) kan uglerne omvendt godt tude lidt kraftigt, så hæng dem nede i bunden af haven men dog så du tydeligt kan se kassen med et anstændigt kamera/kikkert.
Og med fare for at gentage mig selv mht. ophængning: 5-6 meter op, med fri udflyvning og gerne med en gran i nærheden. Ellers send et billede af haven.
MVH: Nikolaj
…det er helt ok så. Op med den i et større træ med fri udflyvning og gerne med en gran i nærheden. Sæt den bagest i haven men dog så I tydeligt kan se kassen så I kan følge med 🙂
Mvh Nikolaj
Hej. Vi har en stor have hvor vi vil sætte en uglekasse op. Hvad siger uglerne til glæsslågmaskine, er det et problem ?
Mvh Lars
Hej Lars.
Det kan jeg næppe forstile mig. Dels fordi du nok først slår græs for alvor om et par måneder, dels fordi det formodentlig foregår om dagen hvor de sover.
Men ellers send lige et billede af haven.
Mvh Nikolaj
Det er en 1200 m2 sommerhushave med meget høje træer, så der er fred og ro i hverdagene.